M-am tot gândit ce subiect să aleg pentru primul articol după ce m-am prezentat?

Întrucât sănătatea și longevitatea sunt unele dintre valorile după care mă ghidez în viață, am decis să încep cu ceva din această zonă. Și cel mai firesc mi s-a părut să abordez subiectul ANTIOXIDANȚILOR, pe care l-am aprofundat mult în ultimii 13 ani.

Antioxidanții – O soluție pentru TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE

Consider că subiectul antioxidanților este probabil cea mai importantă chestiune de cunoscut pentru cei care își doresc sănătate, o viață lungă sau chiar “TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE”.

Deși este de o importanță deosebită, această temă este și cea mai puțin mediatizată, predată, discutată și promovată măsură de PREVENȚIE și TRATAMENT.

Parcă aproape premeditat, nu se vorbește sau se vorbește mult prea puțin despre asta în cercurile publice și nici în facultățile de medicină.

Îmi amintesc și acum de o întâlnire pe care am avut-o în 2010 cu o studentă în ultimul an la medicină, în care îi prezentam detalii despre activitatea mea profesională și îi împărtășeam cu mult entuziasm descoperirile mele despre lumea fascinantă a antioxidanților și despre metoda de măsurare neinvazivă a acestora la care oricine poate avea acces destul de facil.

Vădit surprinsă de tot ce îi povesteam mi-a spus: „Știi, eu termin curând facultatea de medicină, însă nu știu atâtea despre antioxidanți ca și tine!”. Iar eu m-am oprit din ce îi povesteam și am întrebat-o: „Cum așa?”. „Pai, în 6 ani de facultate am avut de învățat doar vreo 2 pagini despre antioxidanți…”. Pentru mine a fost un șoc.

Țin minte că domnișoara a plecat, iar eu am rămas pe gânduri și m-am întrebat cum e posibil ca subiectul antioxidanților, care a devenit știința antioxidanților, să fie atât de puțin studiat în facultățile de medicină din România?

Eu îl descoperisem deja atunci pe profesorul Lester Packer, considerat cel mai important cercetător și om de știință din domeniul antioxidanților. El este omul de știință care în ultimii 50 de ani a scris peste 100 de cărți și peste 800 de articole științifice despre antioxidanți, devenind astfel cunoscut, în lumea științifică internațională, ca “Părintele Antioxidanților” sau „Doctor Antioxidant”. Mă întrebam atunci cum e posibil ca toată munca acestuia să fie trecută cu vederea la facultatea de medicină?

Acela a fost momentul în care mi-am promis că voi studia și mai mult subiectul antioxidanților și că voi împărtăși despre ceea de descopăr cu oricine este dispus să mă asculte. Sunt peste 12 ani de când fac asta mereu. Offline, în săli de conferință, sau online, în prezentări LIVE sau video-uri. Și asta îți voi împărtăși acum si ție. Așadar, să începem!

Ideea de bază a multor tratamente medicamentoase este carența anumitor elemente în organism, de genul nutrienților, care trebuie corectată prin diverse intervenții chimice. Tot mai mulți oameni de știință ajung însă la concluzia că nu carențele sunt principala sursă de suferință.

Trilioanele de celule ale corpului nostru sunt atacate în permanență de ceea ce se numește la modul general “RADICALI LIBERI”.

Radicalii liberi vin în multe forme, mărimi și configurații chimice și sunt produși în urma dezasamblarii elementelor nutritive și  producerii de energie necesară pentru respirație, mișcare, gândire și orice altă activitate a organismului. De asemenea, aceștia pot fi generați în organism și în interacțiunile cu factorii de mediu. Aceștia sunt “reziduri” inevitabile, molecule instabile și extrem de agresive, capabile de a se înmulți și de a ataca orice configurație moleculară în mod repetat, ducând chiar la alterarea materialului genetic (ADN—ului). Un număr excesiv de radicali liberi în corp creează STRES OXIDATIV.

Stres oxidativ

Această stare de oxidare continuă, asemenea unei ruginiri, duce la deteriorarea celulelor, ÎMBĂTRÂNIRE PREMATURĂ și, mai apoi, la BOALĂ. Peste 50 de boli, precum și dezechilibrarea sistemului nervos și imunitar au fost asociate cu un număr crescut de radicali liberi în organism. Efectele acestora se pot vedea atât la suprafață, la nivelul pielii, ochilor, părului și unghiilor, cât și în profunzime, în interiorul celulelor.

Cele mai sensibile organe sunt: celulele nervoase, vasele de sânge, pancreasul și cristalinul ochiului.

Fumatul, poluarea, stresul, radiațiile solare, radiografiile, expunerea la ecrane, consumul de alcool, exercițiul fizic intens prelungit, dieta necorespunzătoare (prăjeli, grăsimi în exces, etc.), unii conservanți, unele medicamente și kilogramele în plus sunt doar câțiva factori care generează un număr enorm  de radicali liberi în organism, pe lângă cei produși în mod obișnuit în urma procesului de metabolizare.

ANTIOXIDANȚII sunt arma celulelor albe împotriva radicalilor liberi pe care îi DEZARMEAZĂ și chiar NEUTRALIZEAZĂ, dacă sunt suficienți și eficienți. Aceștia sunt chemați ori de câte ori celule albe identifică radicali liberi pentru a tampona efectele acestora și a-i anihila, întârziind astfel procesul de îmbătrânire și apariția bolilor. Aceștia au efecte ANTIINFLAMATOARE, ANTIREUMATICE, ANTITUMORALE,  ANTICANCERIGENE, ANTI-ÎMBĂTRÂNIRE, anti-coagulare și anti-degenerare.

Până de curând s-a crezut că antioxidanții lucrează separat, independent unul de altul. S-a constant însă că aceștia lucrează în REȚELE DE ANTIOXIDANȚI bine sincronizate, reciclându-se și echilibrându-se continuu între ei. Antioxidanții sunt produși natural de către organism (endogeni) sau aduși din afară prin alimente și suplimente alimentare (exogeni).

Suplimente alimentare

Antioxidanții sunt și motivul pentru care oamenii au o viață atât de lungă. Deși durata de viață a crescut odată cu modernizarea sistemului de sănătate și avansarea civilizației, omul modern nu trăiește nici pe departe atât de mult cât ar putea. Atât din punctul de vedere al medicinii actuale, cât și al textelor biblice, omul poate să trăiască confortabil până la 120 de ani. Ajutând organismul eliminând factorii majori de oxidare, aducând un număr cât mai mare de antioxidanți din afara (exogeni) și susținând corpul în producția de antioxidanți endogeni, atingerea longevității devine realizabilă.

Odată cu îmbătrânirea (care este chiar efectul cumulativ al radicalilor liberi asupra pielii, vaselor de sânge și a tuturor organelor) scade și capacitatea organismului de a sintetiza eficient unii antioxidanți endogeni. De aceea, odată cu înaintarea în vârstă, devine cu atât mai importantă nu doar cantitatea de antioxidanți pe care o asimilăm din hrană și suplimente alimentare, ci și calitatea acestora.

Cei mai cunoscuți antioxidanți sunt:

 

CAROTENOIZII

Sunt peste 600 de pigmenți organici, produși de plante, alge, bacterii și ciuperci. Carotenoizii sunt responsabili de multe dintre nuanțele de roșu, galben și portocaliu care se găsesc în frunzele, florile și fructele plantelor. Aceștia au un loc de cinste în topul antioxidanților, fiind extrem de importanți pentru menținerea sănătății celulelor. Dintre aceștia, cei mai cunoscuți sunt: ALFA și BETA-CAROTENUL, LUTEINA și LICOPENUL.

Există și o metodă de a măsura nivelul de carotenoizi din organism. Este vorba despre un aparat non-invaziv care poate măsura nivelul de carotenoizi din țesuturile pielii, oferind astfel informații importante atât despre starea de oxidare/anti-oxidare a organismului, cât și despre gradul de absorbție al acestor antioxidanți (care poate varia). Mai multe despre asta poți citi aici.

Cei 5 antioxidanți de rețea sunt: Vitamina C, Vitamina, E, Acidul Lipoic, Coenzima Q10 si Glutationul. Aceştia sunt antioxidanţi speciali, care lucrează împreună în organismul nostru, în rețea, pentru a ne întări şi apăra de boli. Fiecare antioxidant de rețea are funcția sa proprie, care nu poate fi îndeplinită de ceilalți.

 

VITAMINELE C și E

Aceste vitamine lucrează în sinergie pentru a ne menține celulele sănătoase și integre. În vreme ce vitamina E apară membranele celulare de oxidarea produsă de radicalii liberi, vitamina C completează acțiunea vitaminei E și o regenerează, menținând-o astfel activă.

 

ACIDUL LIPOIC

Un antioxidant exogen și endogen, Acidul Lipoic este un antioxidant foarte puternic, denumit antioxidantul universal, care își mărește eficiența în prezența vitaminelor C și E. Acesta protejează multe organe de efectele radicalilor liberi, dar mai ales creierul. Ca și în cazul Coenzimei Q10, capacitatea organismului de a-l sintetiza se diminuează odată cu înaintarea în vârsta, de aceea suplimentarea sa este foarte importantă.

 

COENZIMA Q10

Coenzima Q10 este un alt antioxidant exogen, dar și endogen. Denumită și bujia organismului, Coenzima Q10 este responsabilă de formarea a 95% din energia organismului. După vârsta de 20 de ani, capacitatea organismului de a sintetiza Coenzima Q10 scade treptat.

 

GLUTATIONUL

Glutationul este cel mai puternic și primul antioxidant produs de către organism în fața stresului oxidativ, neutralizând efectele multor poluanți de mediu (radiații, chimicale, gaze de eșapament, etc.). Nivelul scăzut de glutation în organism este corelat cu prezența bolilor sau chiar moarte prematură. Capacitatea organismului de a-l sintetiza se diminuează dramatic odată cu înaintarea în vârsta.

Fie că ne plimbăm de mână cu persoana iubită sau că stăm la coadă in trafic, suntem expuși la radicali liberi. Aceștia fac parte din viața cotidiană și singurul mod de a ne proteja de efectele lor devastatoare este sa ne asigurăm zilnic un nivel cel puțin optim de antioxidanți.

Antioxidanți zilnic

Sunt curioasă care e relația ta cu antioxidanții? Faci ceva pentru a avea cât mai mulți antioxidanți în corp în fiecare zi? Ce anume faci?

Deja este o certitudine că un nivel antioxidant cât mai mare (gândește-te anti-îmbătrânire) ne va asigura lipsa vizitelor la medic, un ten frumos și energie pentru a ne bucura de viață.

Vei citi în articolele următoare mai multe detalii despre aceste minuni ale naturii numite antioxidanți. Tot în articolele următoare vei afla cum și de unde putem aduce un nivel optim sau chiar superior de antioxidanți in organism, cum putem verifica starea de oxidare a organismului și cum putem determina gradul de absorbție al antioxidanților.

Rămâi aproape și vei cunoaște tot ce ai nevoie pentru a te simți și a arăta minunat mult timp de acum înainte!

 

Cu mult drag,

Loredana Diana

 

PS Te rog lasă-mi în comentariu o idee nouă / interesantă / utilă cu care ai rămas după ce ai citit acest articol. Mulțumesc!

 

Bibliografie text:

Dr. Lester Packer – “Miracolul antioxidant”.pdf

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/antioxidants/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/301506

https://www.nuskin.com/en_ZA/corporate/company/science/skin_care_science/antioxidants.html

http://drcalinmarginean.blogspot.com/2011/06/antioxidantii.html?m=1

  1. Antioxidanții- Dr. Călin Mărginean

https://youtu.be/-9NjBsxbtho

What is Oxidation? – Dr. Berg on Free Radicals and Antioxidants

https://youtu.be/4Oowx4269Ig

Understanding the Antioxidant Network – Oxidative Stress and Free Radicals – Dr. Berg

https://youtu.be/eU64_Ua0Brc

What are Antioxidants and Free Radicals? – Dr. Berg

https://youtu.be/Z4lMW7VfGNE

 

Bibliografie imagini:

Unsplash, Canva si Nu Skin

 


Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.